De Loads 3, 8491 PH Akkrum - +31 (0)6 20 17 43 52


Douwe Visser, schipper skûtsje De Sneker Pan

‘Ik ben sinds 1973 bemanningslid van De Sneker Pan en sinds 1989 schipper. Skûtsjesilen is in Friesland een combinatie van traditie en topsport.
Als je gevraagd wordt als schipper op een van de SKS -skûtsjes, dan is dat een grote eer.
Het betekent dat het bestuur vertrouwen heeft in jou als persoon en je kwaliteiten op het gebied van zeilen, wedstrijdtactiek en stuurmanskunst.

Ik ben aan boord geboren en vaar al zo’n dertig jaar met mijn vrouw op een vrachtschip van 80 meter en 1300 ton. Genoeg ervaring dus als schipper. Maar na een aantal jaren schipper geweest te zijn op het skûtsje merkte ik dat ik een belangrijke kwaliteit miste. Ik kan een schip van 1300 ton met mijn pink besturen, en een skûtsje met windkracht 6 veilig over de Fluessen leiden, maar sturing geven aan een team… dat was een vak apart.

In mijn team zaten allemaal enthousiaste mannen, maar het viel niet mee om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. In 2001 kwam ik in contact met Kris Heijnis. Dat klikte direct. We hadden het over leiding geven en leiding uit handen geven, en ik kreeg zicht op mijn manier van communiceren, op processen die zich voordoen in teams en het belang van een gemeenschappelijk doel hebben.

Na een jaar gingen we met de ploeg aan het werk. Dat werkte en werkt nog steeds prima!
We eindigden sinds 2001 niet buiten de top drie en werden in 2002, 2003, 2007, 2011, 2012 en 2013 kampioen. En de jaren dat we geen kampoen werden hadden we te maken met sterkere tegenstanders, ongunstige wind, materiaalpech of andere factoren, maar zeker niet met de eensgezindheid en kwaliteit van ons team. Sterker nog, vroeger werd de sfeer in het team bepaald door het resultaat, nu zijn de goede resultaten het logische gevolg van de kwaliteit van het team.

Dat zal, door onze samenwerking de komende jaren alleen nog maar groeien.


POWERED BY © ZEEDESIGN